چگونه یک آشپزخانه جزیره ای کاربردی و چندمنظوره طراحی کنیم:

  • جزیره‌ها بخش اساسی طرح آشپزخانه‌های بزرگ هستند که موجب افزایش فضای پیشخوان، فضای ذخیره‌سازی و فضای غذا خوردن و همچنین ارائه یک نقطه کانونی بصری برای فضای آشپزخانه می‌شود. جزیره‌ها می‌توانند با ارائه کارکردهای متنوع، به روش‌های مختلف با ترکیب چندین صندلی یا چهارپایه، سینک ها، کشوها یا حتی ماشین ظرف‌شویی و ماکروویو طراحی شوند. برای تعیین اینکه شامل کدام اجزا شود و چگونه آن‌ها را بچینند، طراحان باید هدف اصلی یا کانون جزیره را مشخص کنند.
  • آیا در درجه اول به‌عنوان فضایی برای صرف صبحانه، پذیرایی از میهمانان، گسترش آشپزخانه یا چیز دیگری در نظر گرفته خواهد شد؟
  • با در نظر داشتن این عملکرد، چگونه می‌تواند جریان کار آشپزخانه را در مقابل سایر بخش‌های محیط تقویت کند؟
  • این ملاحظات، با الزامات اساسی دسترسی ترکیب می‌شوند. ضروری است که در رابطه با طراحی جزیره به‌ دقت اندیشیده شود. در ادامه، ما برخی از عوامل اساسی در طراحی جزیره آشپزخانه را بیان می‌کنیم:

1-اندازه

  • اندازه جزیره آشپزخانه به دو دلیل زیبایی‌شناختی و کاربردی بسیار مهم است. جزیره‌ای که بیش‌ازحد بزرگ باشد، فضای آشپزخانه را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و مانع حرکت می‌شود. مسلماً محدود کردن جریان کاری کسی که غذا می‌پزد یا ظرف‌ها را می‌شوید باعث کاهش کارایی فضا می‌شود؛ بنابراین یک جزیره باید حداقل 120 سانتیمتر فضا در هر طرف خود و فضای کافی برای به کار بردن وسایل و راحت راه رفتن افراد پیرامون محیط داشته باشد.
  • جزیره‌ای که بسیار کوچک است می‌تواند نشان دهد که این جزیره از ابتدا غیرضروری بوده است اگر آشپزخانه به‌اندازه‌ای کوچک است که جزیره باید کمتر از 60 تا 90 سانتیمتر طول داشته باشد شاید بهتراست که فضا را برای استفاده‌کنندگان آزاد نگه‌دارید.بنابراین، یک جزیره آشپزخانه ایدئال باید حداقل90 سانتیمتر پهنا و 120 سانتیمتر طول داشته باشد تا بتواند کابینت‌های دوتایی یا یک میز بار را در خود جای دهد. آشپزخانه‌ای برای قرارگیری جزیره به‌اندازه کافی بزرگ است که حداقل 4 متر طول داشته باشد.

  • درنهایت ارتفاع جزیره معمولاً بین 90 تا 106 سانتیمتر است؛ که اولی ارتفاع یک پیشخوان راحت را دارد و دومی با یک میز بار بلندتر فضایی برای صندلی‌های پایه‌بلند ایجاد می‌کند. جزایر که 106 سانتیمتر ارتفاع دارند، معمولاً دارای دو سطح یا ردیف برای قرار دادن فضای صندلی و پیشخوان به‌صورت جداگانه هستند. جزایر دو سطحی طرح‌های خلاقانه‌تر و متنوع‌تری را امکان‌پذیر می‌سازند

2-لوازم خانه

  • بسته به‌ اندازه آشپزخانه و گردش کار مطلوب برای کاربران، جزایر آشپزخانه می‌توانند دارای تعداد مختلفی لوازم ازجمله سینک، ماکروویو، ماشین ظرف‌شویی یا حتی اجاق‌گاز باشند. برای طراحانی که مایلند آن را ساده نگه‌دارند، بهتر است که در جزیره فقط کشوها و کابینت‌ها کنار میز صبحانه یا صندلی‌ها قرار بگیرند. برای مشتریانی که علاقه‌مند به آشپزی هستند و می‌خواهند فضای آشپزخانه گسترده باشد یا وسایل آشپزخانه و سینک‌های بیشتری را اضافه کنند، اضافه کردن لوازم مزبور همراه با مجموعه ملاحظات مهمی است.
  • سینک ظرف‌شویی جزیره باید همراه با ماشین ظرفشویی باشد یا در نزدیکی ماشین ظرفشویی دیوار مقابل قرار گیرد. اگر یک اجاق‌گاز در آن قرار گرفت، بهتر است با میز صبحانه فاصله ایجاد شود و یک هود نیز در محدوده نصب شود. برای جلوگیری از شلوغ شدن جزیره، طراح باید به‌جای انتخاب همه آن‌ها تنها وسایلی که می‌خواهد را با دقت انتخاب کند.

3-جریان کار

  • مانند هر فضای داخلی، طراح وظیفه در نظر گرفتن جریان حرکت، مناطق مکث و همچنین روتین‌ها و روابط لوازم را بر عهده دارد. به‌طور مثال سینک باید کنار یک ماشین ظرف‌شویی قرار گیرد و کشوها برای نگهداری ظروف، نزدیک سینک قرار بگیرند. به همین ترتیب، داشتن فضای پیشخوان در کنار سینک یا اجاق‌گاز ضروری است، اما یک میز بار صبحانه نباید به‌طرف گاز رومیزی باشد یا افرادی که نشسته‌اند به‌طور مستقیم در معرض دود و گرمای آشپزی قرار بگیرند. اگرچه فاصله مناسب یا چند سطحی بودن میز، اگر به‌خوبی انجام شود می‌تواند این مشکل را حل کند.
  • علاوه بر این، یک قانون متداول به نام مثلث کار نشان می‌دهد که درهر فضای کاری بین یک اجاق‌گاز یا گاز رومیزی، سینک و یخچال،  باید 120 تا 270 سانتیمتر فاصله باشد. این قانون یک دلیل مهم برای این است که چرا طراح نباید جزیره را بیش‌ازحد با وسایل جانبی پر کند و رعایت آن به کاربران اجازه می‌دهد تا جاییکه امکان‌پذیر است به‌راحتی کار کنند.
  • درنهایت، اگرچه ممکن است طراحان امیدوار باشند که تا حد امکان صندلی‌های بیشتری قرار دهند، اما صندلی‌های خیلی نزدیک به هم می‌تواند مانع راحت غذا خوردن کاربران بدون ضربه زدن به یکدیگر شود. طبیعتاً ملاحظات ارگونومیک یک بخش جبران‌ناپذیر طراحی برای بخش‌های فعالی همچون آشپزخانه هستند.

4-ذخیره سازی

  • نکات ذخیره‌سازی به نکات وسایل و گردش کار آشپزخانه گره‌ خورده است؛ زیرا طراح باید بین افزودن به فضاهای کار و به حداکثر رساندن محل ذخیره‌سازی جزیره یک تعادل ظریف برقرار کند. در صورت وجود کابینت و کشوها به‌اندازه کافی در جای دیگر آشپزخانه، طراحان می‌توانند روی اضافه کردن وسایل یا گسترش میز بار صبحانه تمرکز کنند. اگر فضای ذخیره‌سازی دغدغه اصلی است ممکن است مجبور شوند که یکی دیگر از کارکردهای جزیره آشپزخانه را فدا کنند.
  • این مسئله به موضوعات عمق و ارتفاع نیز مربوط می‌شود؛ زیرا جزایر معمولاً ترکیبی از کابینت‌ها و کشوها را شامل می‌شوند. طراحان باید استاندارد کابینت‌ها و ارتفاع و عمق کشوها را با لوازم آشپزخانه و اصول اساسی اندازه‌گذاری تطبیق بدهند

5-نورپردازی

  • درنهایت نورپردازی یکی از راه‌های اساسی است که جزیره آشپزخانه می‌تواند خود را به زیبایی از بقیه بخش‌ها مجزا کند. در بسیاری از جزیره‌ها نورهای متمرکز مانند لامپ‌های آویزان یا دیگر قطعات تجهیزات روشنایی را ترکیب می‌کنند. مخصوصاً برای جزیره‌هایی با میز بار صبحانه و گاز رومیزی، روشنایی کافی برای کاربران چه درحال آشپزی باشند چه غذا خوردن ضروری است.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *